vineri, 25 ianuarie 2008

WINDSURFING ? De ce ma bag , ce , cum si de unde luam ........alea ,alea

COMPONENTE ECHIPAMENT WINDSURFING
Prietene !
Vrei sa practici windsurfingul ????
Nu stiu daca ai dorit sa ajungi aici sau ai nimerit din greseala . Oricum nu strica sa afli mai multe despre acest sport , oamenii ce-l indragesc sau , sa faci pe altii un pic mai bogati impartasind din experienta ta .
Imi aduc aminte cum cautam cu nesat informatii , peste tot atunci cand am inceput sa invat windsurfingul . In limba romana oricum nu exista nimic referitor la asta pe net iar in romania… nici atat . Voi incerca asadar sa raspund acum intrebarilor mele de atunci : Cum sa aleg echipamentul , de unde sa-l procur , cum montez , cum procedez sa avansez in tainele acestui sport , unde se poate practica ? Ei daaaaaaaaaaa ! intrebarile erau muuuuuuuulte . Nu cred insa ca voi putea raspunde chiar la toate . Sa incep macar si voi vedea pana unde voi ajunge . Ce este windsurfingul ? Un sport de apa pentru care se foloseste o placa ( Board ) de 2-5m lungime , propulsata de o singura vela atasata de placa cu o legatura rotativa si flexibila ( Power-joint ) . Neavand carma , schimbarea directiei este realizata prin inclinarea sau rotirea velei si cantarea placii . Acest sport este o combinatie de navigatie cu vela (de la care a luat vela ) si surfing ( de la care a imprumutat placa ) . Chiar numele " windsurfing " ne sugereaza un surfing actionat de vant , pentru a se deosebi de “ surfing “ ce este actionat de val . Desi pare o mica ambarcatiune cu vela , windsurful ofera experiente deosebite fata de orice alt tip de ambarcatiune ce foloseste vela . Windsurful a stabilit recordul absolut de viteza la ambarcatiunile cu vele . Cu el se pot face sarituri , rasuciri , intoarceri inverse , si alte manevre libere , pe care nici o alta ambarcatiune cu vela nu le poate egala , sau face . Este practicat in masa pentru agrement linistit pe apa , oferind multa satisfactie . Poate oferi placerea navigatiei , fiind un bun remediu de relaxare in aer liber pe apa . Fara constrangeri sau limite de trasee , decat cele autoimpuse . Este benefic mental si fizic . Cand iesi pe apa uiti de toate grijile cotidiene , schimband complet mediul in care traiesti . Fiind un sport de mobilitate si echilibru , te mentine intr-o forma fizica excelenta . Sunt solicitate toate grupele principale de muschi , astfel incat la sfarsitul unei zile de windsurfing , vei simti o placuta epuizare , premisa pentru un somn sanatos . Practica regulata te mentine intr-o forma excelenta .
In masura in care esti dispus sa avansezi , trebuie sa ai o buna pregatire fizica si o mare rezistenta la efort . Windsurfingul , este considerat a fi cel mai extenuant sport din toate probele olimpice . Avansatii si cei ce participa la concursuri , trebuie sa dea dovada de calitati atletice deosebite . Pe apa , ei se deosebesc de ceilalti , prin viteza , planaj , intoarcerile sub vant ( jibe ) sariturile si figurile libere pe care le executa . Toate acestea necesita insa o practica indelunga . Principalele discipline in windsurfing sunt : Olympic class , Formula class , Slalom , Super X , Speed , Freestyle , Wave . Functie de stilul ce doresti sa-l practici alegi si echipamentul consacrat . Orice producator de placi sau de vele , imparte produsele in grupe specifice stilului de mers . Asta insa atunci cand ai cunostinte necesare si doresti sa avansezi in practicarea acestui frumos sport .
Voi incepe sa iti arat din ce se compune echipamentul de baza pentru windsurf .
In plansa de sus le vezi denumite si numerotate.
Acum sa vedem cam cat ne costa fiecare (preturi in EUR , echipament nou )
1 PLACI ( BOARDS) 500- 1600 2 VELE (SAILS) 150-1000
3 CATARGE (MASTS) 100-600
4 GHIURI (BOOMS) 100-600
5 BALENE (BATTENS) incluse in vela
6TALPA CATARG (MAST BASES) 30-250
7SCOTA TRAPEZ(HARNESS LINES) 20-30
8LEGATURA FLEXIBILA(POWERJOINT) 50-70
9 SCOTE DIVERSE(ROPE RIGGING LINE) 10-20
10 SCOTA RIDICARE 10-15
11 SCRIPETI 5-10
2 FINA 30-250
Acum daca indraznesti sa faci un total va rezulta :
minim=945 EUR maxim=4.445 eur
Adauga acum imbracamintea si accesoriile adecvate :
1 COSTUM NEOPREN 50-350
2CENTURA TRAPEZ 50-250
3 PANTOF NEOPREN 30-100
________________________
130-700
NU UITA ! Am vorbit aici de echipament nou.
Sfatul meu pentru inceput este sa achizitionezi un echipament complet , second hand la un pret de 500-800 EUR
Maine iti voi spune cum sa iti alegi echipamentul.
Sa nu ma intrebi insa de unde iei banii . Si eu caut raspunsul asta zilnic . Cunosc locurile de unde poti cumpara bani (am auzit ca bancile ar face asta ) . Dar nu rezolvi nimic . Sunt mai scumpi decat fac .
Bye !
P.S. Nu fi descurajat ! Merita .