vineri, 25 ianuarie 2008

WINDSURFING ? De ce ma bag , ce , cum si de unde luam ........alea ,alea

COMPONENTE ECHIPAMENT WINDSURFING
Prietene !
Vrei sa practici windsurfingul ????
Nu stiu daca ai dorit sa ajungi aici sau ai nimerit din greseala . Oricum nu strica sa afli mai multe despre acest sport , oamenii ce-l indragesc sau , sa faci pe altii un pic mai bogati impartasind din experienta ta .
Imi aduc aminte cum cautam cu nesat informatii , peste tot atunci cand am inceput sa invat windsurfingul . In limba romana oricum nu exista nimic referitor la asta pe net iar in romania… nici atat . Voi incerca asadar sa raspund acum intrebarilor mele de atunci : Cum sa aleg echipamentul , de unde sa-l procur , cum montez , cum procedez sa avansez in tainele acestui sport , unde se poate practica ? Ei daaaaaaaaaaa ! intrebarile erau muuuuuuuulte . Nu cred insa ca voi putea raspunde chiar la toate . Sa incep macar si voi vedea pana unde voi ajunge . Ce este windsurfingul ? Un sport de apa pentru care se foloseste o placa ( Board ) de 2-5m lungime , propulsata de o singura vela atasata de placa cu o legatura rotativa si flexibila ( Power-joint ) . Neavand carma , schimbarea directiei este realizata prin inclinarea sau rotirea velei si cantarea placii . Acest sport este o combinatie de navigatie cu vela (de la care a luat vela ) si surfing ( de la care a imprumutat placa ) . Chiar numele " windsurfing " ne sugereaza un surfing actionat de vant , pentru a se deosebi de “ surfing “ ce este actionat de val . Desi pare o mica ambarcatiune cu vela , windsurful ofera experiente deosebite fata de orice alt tip de ambarcatiune ce foloseste vela . Windsurful a stabilit recordul absolut de viteza la ambarcatiunile cu vele . Cu el se pot face sarituri , rasuciri , intoarceri inverse , si alte manevre libere , pe care nici o alta ambarcatiune cu vela nu le poate egala , sau face . Este practicat in masa pentru agrement linistit pe apa , oferind multa satisfactie . Poate oferi placerea navigatiei , fiind un bun remediu de relaxare in aer liber pe apa . Fara constrangeri sau limite de trasee , decat cele autoimpuse . Este benefic mental si fizic . Cand iesi pe apa uiti de toate grijile cotidiene , schimband complet mediul in care traiesti . Fiind un sport de mobilitate si echilibru , te mentine intr-o forma fizica excelenta . Sunt solicitate toate grupele principale de muschi , astfel incat la sfarsitul unei zile de windsurfing , vei simti o placuta epuizare , premisa pentru un somn sanatos . Practica regulata te mentine intr-o forma excelenta .
In masura in care esti dispus sa avansezi , trebuie sa ai o buna pregatire fizica si o mare rezistenta la efort . Windsurfingul , este considerat a fi cel mai extenuant sport din toate probele olimpice . Avansatii si cei ce participa la concursuri , trebuie sa dea dovada de calitati atletice deosebite . Pe apa , ei se deosebesc de ceilalti , prin viteza , planaj , intoarcerile sub vant ( jibe ) sariturile si figurile libere pe care le executa . Toate acestea necesita insa o practica indelunga . Principalele discipline in windsurfing sunt : Olympic class , Formula class , Slalom , Super X , Speed , Freestyle , Wave . Functie de stilul ce doresti sa-l practici alegi si echipamentul consacrat . Orice producator de placi sau de vele , imparte produsele in grupe specifice stilului de mers . Asta insa atunci cand ai cunostinte necesare si doresti sa avansezi in practicarea acestui frumos sport .
Voi incepe sa iti arat din ce se compune echipamentul de baza pentru windsurf .
In plansa de sus le vezi denumite si numerotate.
Acum sa vedem cam cat ne costa fiecare (preturi in EUR , echipament nou )
1 PLACI ( BOARDS) 500- 1600 2 VELE (SAILS) 150-1000
3 CATARGE (MASTS) 100-600
4 GHIURI (BOOMS) 100-600
5 BALENE (BATTENS) incluse in vela
6TALPA CATARG (MAST BASES) 30-250
7SCOTA TRAPEZ(HARNESS LINES) 20-30
8LEGATURA FLEXIBILA(POWERJOINT) 50-70
9 SCOTE DIVERSE(ROPE RIGGING LINE) 10-20
10 SCOTA RIDICARE 10-15
11 SCRIPETI 5-10
2 FINA 30-250
Acum daca indraznesti sa faci un total va rezulta :
minim=945 EUR maxim=4.445 eur
Adauga acum imbracamintea si accesoriile adecvate :
1 COSTUM NEOPREN 50-350
2CENTURA TRAPEZ 50-250
3 PANTOF NEOPREN 30-100
________________________
130-700
NU UITA ! Am vorbit aici de echipament nou.
Sfatul meu pentru inceput este sa achizitionezi un echipament complet , second hand la un pret de 500-800 EUR
Maine iti voi spune cum sa iti alegi echipamentul.
Sa nu ma intrebi insa de unde iei banii . Si eu caut raspunsul asta zilnic . Cunosc locurile de unde poti cumpara bani (am auzit ca bancile ar face asta ) . Dar nu rezolvi nimic . Sunt mai scumpi decat fac .
Bye !
P.S. Nu fi descurajat ! Merita .

4 comentarii:

romica spunea...

sal, poti sa-mi spui te rog cam cat de nasol este cand fulgera, mi se pare foarte periculos sa iesi pe apa cand se intrunesc conditiile,eu unul as iesi si pe ploaie dar mie tare frica de fulgere.

ce sa fac atunci bate vantul, offf

Anonim spunea...

Salut fratzilor, am citit pe neràsuflate tot ce ne invatzà Lulu cu generozitate.Pot spune cà m-am emotzionat vàzind cà cineva se ocupà la modul serios de windsurf in Romania.Acest minunat sport l-am descoperit in 2001 in concediu la Eforie.Acum a devenit un stil de viatzà, un "drog" sànàtos pe care trebuie sà mi-l administrez de cite ori reusesc.Fiind un emigrant in Italia, majoritatea iesirilor sunt pe lacurile din nord ; Como sau Garda, iar de anul àsta si pe màrile din sudul Italiei unde cind suflà o face fàrà economie.Vouà, cei care vetzi incepe aceastà infinità aventurà va sfàtuiesc(chiar dacà Lulu s-a gindit la tot) sà nu renuntzatzi dupà citeva incercàri,cu multe càzàturi ,cu mult efort si fàrà satisfactii, pinà la urmà vetzi fi recompensatzi abondant. Sà auzim de bine, si cum zic verii nostri italienii: BUON VENTO A TUTTI ...!CIAO

Lulu spunea...

Salut nicojibe !

Bucuria ta se reflecta in mine inzecit . Se cunoaste ca indragesti aceasta indeletnicire ce aduce mari satisfactii . As dori sa imi transmiti adresa ta de mail sa corespondam pe teme de windsurfing . Ne mai impartasesti si noua din experienta ta pe apele italiene . Ne poti trimite si foto sa publicam aici pe blog . Este in fond un blog dedicat windsurferilor romani de pretutindeni . Nu e blogul despre mine cum multi ar putea crede , ci despre noi . Toti ! Ce ne trimiti nu poate decat sa ne largeasca orizontul .
Cu bine !

Lulu spunea...

Cred ca am aprobarea ta sa public comentariul tau pe pagina dedicata a comentariilor unde sunt centralizate toate pentru a fi citite mai usor . Poti publica direct acolo.

tot eu !